WUR GEEFT ALSNOG OMSTREDEN AMMONIAKDATA ‘ONDER VOORWAARDEN’

WAGENINGEN UR HEEFT GISTEREN ALSNOG DE OMSTREDEN RUWE AMMONIAKDATA OVERHANDIGD AAN ONDERZOEKSJOURNALISTE GEESJE ROTGERS.

Die acht de gegevens op het eerste gezicht bruikbaar.
Het onderzoeksinstituut ging overstag nadat Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds zich negatief uitliet over de brief van Minister Schouten en dreigde met één of meerdere juridische procedures. In de Kamerbrief werd nog gesteld dat WUR niet de beschikking had over ammoniakmeetdata van de gepubliceerde onderzoeken in de periode 1997 tot en met 2010. Dat deze data wel boven tafel waren gekomen, zou op een misverstand berusten.

‘Voorwaarden te onzinnig voor woorden’

Volgens Vogelaar zijn een hele reeks data uit 'hoffelijkheid' verzonden aan Geesje Rotgers, onder een aantal voorwaarden. „Daarvan zullen we een paar respecteren en wellicht één of twee niet, omdat die te onzinnig voor woorden zijn”, zo reageert hij via Foodlog.

Of de data bruikbaar zijn zal de komende vier tot zes weken wordt onderzocht. Als dat zo is, zal er studie worden gemaakt van de beschikbare data. Vogelaar hoopt dat deze studie nog dit jaar leidt tot een wetenschappelijke publicatie.

Vogelaar is blij dat een juridisch proces voorlopig niet nodig is. „Maar mocht het alsnog nodig zijn, dan is het geen enkel probleem”, stelt de voorzitter van het Mesdagfonds. „Er hebben zich inmiddels voldoende boeren en belanghebbenden gemeld die heel graag inzake ammoniak een juridisch traject tegen de overheid, WUR en het RIVM willen aanvangen.”

Bron: Melkvee - 10/07/2018